ciastka smażone na głębokim oleju
- 200 g mąki
- szklanka wody
- 50 g smalcu lub masła
- 3 roztrzepane jaja
- szczypta soli
- olej do głębokiego smażenia
- cukier do posypania
Ciasto przygotować poprzedniego dnia. Zagotować wodę ze smalcem. Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Trochę ostudzić i dokładnie wmieszać jaja. Odstawić. Rano rozgrzać olej w szerokim garnku. Napełnić szprycę ciastem i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy ciasta. Ciasto jest dosyć twarde, więc szpryca musi być mocna. Gorące, złociste churros osuszyć na papierze, posypać cukrem i podawać z gorącą czekoladą.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze