Trwa ładowanie...
d2tskf4
1 lipca 2009, 18:26

ciastka smażone na głębokim oleju

Przepis
5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2tskf4
Składniki
  • 200 g mąki
  • szklanka wody
  • 50 g smalcu lub masła
  • 3 roztrzepane jaja
  • szczypta soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier do posypania
Przepis

Ciasto przygotować poprzedniego dnia. Zagotować wodę ze smalcem. Do wrzątku wsypać mąkę i sól, zmniejszyć gaz i mocno mieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Trochę ostudzić i dokładnie wmieszać jaja. Odstawić. Rano rozgrzać olej w szerokim garnku. Napełnić szprycę ciastem i wyciskać do gorącego oleju długie paluchy ciasta. Ciasto jest dosyć twarde, więc szpryca musi być mocna. Gorące, złociste churros osuszyć na papierze, posypać cukrem i podawać z gorącą czekoladą.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2tskf4
d2tskf4
d2tskf4
Więcej tematów
d2tskf4

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj