Ciasteczka z rodzynkami
- 15 dag masła
- 15 dag mąki
- 10 dag cukru brunatnego
- 8 dag rodzynek
- jajko
- 4 łyżki rumu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- sól
Rodzynki namoczyć w rumie. Masło rozpuścić i ostudzić. Cukier brunatny, cukier waniliowy, masło oraz szczyptę soli dokładnie wymieszać trzepaczką. Do miski wbić jajko i wlać śmietanę. Wymieszać, następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz odsączone rodzynki. Dokładnie wyrobić ciasto. Na blachę wyłożoną pergaminem nakładać łyżką małe porcje. Piec 12 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni. C.
Przepis dodał użytkownik grazynka604
Podziel się opinią
Komentarze