Ciasteczka topniejące bałwanki
- Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 290 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- Lukier:
- białko
- 1 szklanka cukru pudru
- Dodatkowo:
- pisaki do dekorowania
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- duże pianki typu marshmallow
Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier puder, masło, wanilię, sól i rozbełtane jajko. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę i uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wykrawać kółka za pomocą formy lub np. szklanki.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim w odstępach ciasteczka. Piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.
Gotowe ostudzić na kratce, a następnie dekorować.
Lukier przygotować łącząc energicznie składniki. Nałożyć na ciasteczka, dodać piankę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i namalować części bałwanka. Kolorowymi "jadalnymi" pisakami wykończyć dekorację.
Podziel się opinią
Komentarze