Trwa ładowanie...
ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2

Ciasteczka topniejące bałwanki

Przepis
Trwa ładowanie...
Ciasteczka topniejące bałwanki
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 290 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
    • Lukier:
  • białko
  • 1 szklanka cukru pudru
    • Dodatkowo:
  • pisaki do dekorowania
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • duże pianki typu marshmallow
Przepis

Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier puder, masło, wanilię, sól i rozbełtane jajko. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę i uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wykrawać kółka za pomocą formy lub np. szklanki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim w odstępach ciasteczka. Piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Gotowe ostudzić na kratce, a następnie dekorować.

Lukier przygotować łącząc energicznie składniki. Nałożyć na ciasteczka, dodać piankę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i namalować części bałwanka. Kolorowymi "jadalnymi" pisakami wykończyć dekorację.

ycipk-1tiiv2

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2
ycipk-1tiiv2