Trwa ładowanie...
d4cve4e
24-02-2015 08:25

Ciasteczka topniejące bałwanki

Przepis
3.2
(6 głosów)
Oceń:
d4cve4e
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 290 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
    • Lukier:
  • białko
  • 1 szklanka cukru pudru
    • Dodatkowo:
  • pisaki do dekorowania
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • duże pianki typu marshmallow
Przepis

Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać cukier puder, masło, wanilię, sól i rozbełtane jajko. Wszystkie składniki połączyć w jednolitą masę i uformować kulę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i wykrawać kółka za pomocą formy lub np. szklanki.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim w odstępach ciasteczka. Piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.

Gotowe ostudzić na kratce, a następnie dekorować.

Lukier przygotować łącząc energicznie składniki. Nałożyć na ciasteczka, dodać piankę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i namalować części bałwanka. Kolorowymi "jadalnymi" pisakami wykończyć dekorację.

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4cve4e
d4cve4e
d4cve4e
Więcej tematów
d4cve4e