Ciasteczka słoneczka
- ciasto:
- ? 400 g mąki
- ? 250 g masła
- ? 2 żółtka
- ? 1 łyżka śmietany
- ? 20 dag wiórków kokosowych lub siekanych orzechów włoskich
- lukier:
- ? 2 białka
- ? 200 g cukru pudru
- masa:
- ? 1 kostka masła
- ? 2 jajka
- ? 100 g cukru
- ? 2 łyżki mocnej kawy
- ? 1 kieliszek spirytusu
Mąkę z masłem wyrobić nożem, dodać żółtka i śmietanę, wyrobić rękami. Włożyć do lodówki na 2 godziny. Wyjąć, rozwałkować (podobnie jak na pierogi, na grubość 2-3 mm). Wykrawać okrągłe ciasteczka mniej więcej o średnicy klasycznej literatki.
Białka z cukrem ucierać, aż powstanie gęsta masa. Posmarować nią ciasteczka z jednej strony i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 15 minut, aż lukier się zrumieni. Wyjąć, odstawić do wystudzenia.
Jajka z cukrem ubijać na parze, aż zgęstnieją. Ostudzić. Masło utrzeć, dodać krem jajeczny. Ucierać, aż się połączą. Wmieszać spirytus i kawę (lub dwie łyżki kawy rozpuszczalnej, rozrobione w minimalnej ilości wody). Zamiast spirytusu można dać 2 kieliszki winiaku, ale ryzykujemy, że masa będzie zbyt rzadka. Z kolei mniej alkoholu nie spełni swojej smakowej roli.
Każde ciasteczko po stronie bez lukru posmarować kremem i skleić z drugim ciastkiem lukrem na zewnątrz. Posmarować boki kremem i obtoczyć w wiórkach kokosowych lub orzechach.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze