Ciasteczka owsiane z miodem, rodzynkami i czekoladą
- 3 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka płatków kokosowych
- 1 szklanka posiekanej czekolady
- 1 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka miodu
- 1 szklanka masła, roztopionego (całe masło)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W jednej misce połącz suche składniki, w drugiej mokre, po czym zmieszaj wszystko razem. Przykryj folią i odstaw do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 175 °C,a tacę do pieczenia przykryj papierem. I teraz zaczyna się zabawa. Z masy uformuj małe kuleczki i ułóż je na papierze, pamiętając, by zostawić pomiędzy nimi odpowiedni odstęp, gdyż kuleczki spłaszczą się w trakcie pieczenia. Ponieważ masa starcza na około 50 ciasteczek, będziesz musiał powtórzyć pieczenie kilka razy. Piecz przez 12-15 minut (obserwuj ciasteczka, żeby się nie spaliły, gdyż każdy piekarnik reaguje inaczej. Gdy je wyjmiesz, będą dosyć miękkie, jednak nie przejmuj się, gdy wystygną, będą twarde.
Przepis dodał użytkownik jasminum
Podziel się opinią
Komentarze