Ciasteczka migdałowe
- 200 g tartych migdałów
- 0,5 kostki margaryny
- 0,5 kostki smalcu
- 3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- 2 szklanki mąki pszennej
- kilka kropli zapachu migdałowego
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- 1 całe jajko i 2 żółtka
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
1. Wszystkie składniki dobrze i szybko zagnieść w naczyniu.2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni3. Schłodzone ciasto podzielić na cztery części, każdą część rozwałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać szklanką księżyce.4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać ciasteczka dość swobodnie.5. Piec w temperaturze ok. 200 stopni 15 minut na złoty kolor.
Przepis dodał użytkownik Danuta
Podziel się opinią
Komentarze