Chrupiące pieczone jabłka
- 6 kwaskowatych jabłek (np. idared, spartan)
- duża garść rodzynek
- pół cytryny
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ? łyżeczki soli
- ? szklanki mąki
- 1 łyżka masła
Jabłka obrać do połowy i wyjąć gniazda nasienne małą okrągłą łyżką do melona ? nie dochodząc do samego dołu, żeby nie wyciekał sok. Polać obrane jabłka sokiem z cytryny. Rodzynki w miseczce zalać wrzątkiem, żeby zmiękły i wchłonęły sok podczas pieczenia. Wymieszać w naczyniu płatki owsiane z brązowym cukrem i mąką. Dosypać cynamon i sól, dodać łyżkę masła i dobrze wymieszać z płatkami za pomocą rąk. Odsączyć rodzynki i nałożyć do wydrążonych jabłek. Ułożyć masę z płatków owsianych na jabłkach. Piec 20 ? 30 minut w temp. 190 stopni Celsjusza. Płatki owsiane można zastąpić siekanymi prażonymi orzechami.
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze