Chocolate chip cookies
Na ile osób: | 2-3 |
• 50 g mąki jaglanej
• 50 g mąki owsianej (bezglutenowej)
• 30 g mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 banan
• 50 g oleju kokosowego
• 1/3 łyżeczki soli
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 100 g ksylitolu
• 50 g masła orzechowego
• 150 g posiekanej czekolady
Wszystkie rodzaje mąki przesiej dokładnie z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. W blenderze zmiksuj banana. Dodaj ksylitol i ponownie zmiksuj. Dodaj masło orzechowe, olej oraz sól i wanilię i bardzo dokładnie połącz. W misce wymieszaj mąkę z płynną masą i czekoladą. Ciasto nakładaj łyżeczką. Staraj się wydzielać równe porcje. Zachowaj odstępy, bo ciasteczka rozpłyną się w piekarniku. Piecz ok. 10 minut w 170 stopni C. Ciasteczka powinny być wciąż miękkie. Za pomocą łopatki do ciasta przełóż je na kratkę do studzenia i upiecz kolejną porcję. Ciasteczka będą twardniały w trakcie studzenia.
Przepis pochodzi z książki Weroniki Madejskiej "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem"
src="https://d.wpimg.pl/2105416235-1249177452/okladka.jpg"/>
Podziel się opinią
Komentarze