Chłodnik litewski z jajkiem
- 2 pęczki botwinki
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 3 duże ogórki ogórki
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l zsiadłego mleka
- 1/2 l jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- 6 ugotowanych na twardo jajek
Botwinkę należy dokładnie umyć. Następnie posiekać łodygi i liście, a bulwy obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle w dużym garnku. Dodać tarte buraczki i podsmażyć niecałą minutę, a następnie dodać posiekane łodygi botwinki i dusić jeszcze chwilę.
Dodać wody, tak aby zakryła składniki, zagotować i odstawić do ostygnięcia. Ogórki obrać i pokroić w paski (można usunąć nasiona, jeśli są zbyt duże), a następnie zetrzeć na tarce.
Szczypiorek i koperek pokroić niezbyt drobno, rzodkiewki pokroić w półplasterki, a czosnek posiekać. Przygotowane warzywa, zioła i czosnek wymieszać z uduszoną botwinką. Następnie dodać zsiadłe mleko oraz jogurt, ponownie wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem, odstawić do schłodzenia. Podawać z połówkami jajka.
Podziel się opinią
Komentarze