Chleb z kiszonymi ogórkami
- 1 szklanka wody z kiszonych ogórków
- 1 duży kiszony ogórek
- łyzka oliwy z oliwek
- łyżka suszonego koperku
- łyżka cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki żytniej mąki chlebowej typu 750
- 3 dag świeżych drożdży
1.Ogórki obieramy i kroimy w małą kostkę.Drożdże mieszamy z cukrem w ciepłej wodzie z ogórków.Wsypujemy mąkę,sól,koperek i ogórka.Wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto.W razie potrzeby dodajemy trochę mąki lub wody z ogórków.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Ciasto przekładamy na stolnicę.Formujemy bochenek i układamy na blasze wyłozonej papierem do pieczenia.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
3.Na bochenku robimy kilka ukośnych nacięć i skrapiamy zimną wodą.Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.
Przepis dodał użytkownik wiwona42
Podziel się opinią
Komentarze