Trwa ładowanie...
d4ndu0p
20 sierpnia 2012, 15:59

CHLEB MOJEJ BABCI

Przepis
4.7
(39 głosów)
Oceń:
d4ndu0p
Składniki
  • -1kg maki (wroclawska tym500)
  • -kosta drozdzy (100g)
  • -lyzka stolowa soli
  • -lyzeczka cukru
  • -600ml, (3 szkl)bardzo cieplej wody
  • -2 formy do ciasta tzw.keksowki
  • -----------------------------------------
  • -6 lyzek mieszanki nasion slonecznika i dyni (w proporcji 2:1)
  • -sezam
  • -mak
  • skladniki pod kreska nie sa konieczne, ja je stosuje bo lubie
  • ------------------------------------------
  • Koszt 2 bochenkow nie przekracza 5zl.
Przepis

DOBRA RADA
Juz na poczatku dziele wszystko na dwie czesci, gdyz wtedy chleby wyjda
idealnie rowne i nie ma klopotu ze w ktoryms nadmiar ciasta sprawi iz
podczas pieczenia bedaie wychodzil z formy! Wyglada to naprawde malo
ciekawie. A ze jemy nie tylko smakiem ale i wzrokiem, ma to dos wielkie
znaczenie.

-w dwoch miseczkach rozrabiamy drozdze w 1/2 szkl bardzo cieplej wody z
odrobina maki i cukrem
-odstawiamy na kilka minut aby drozdze zaczely rosnac
-w tym czasie do przesianej (ale nie jest to konieczne)maki dodajemy sol i
ew.nasiona
-wyrosniete drozdze laczymy z maka, mieszamy tak dlugo az zniknie maka i
utworzy sie jednolita masa (mniej wiecej 1-2 minuty)
-odstawiamy do wyrosniecia - u mnie jest to czas jaki potrzeba na wygrzanie
sie piekarnika
-miedzy czasie nagrzewamy piekarnik do temp 180 stopni
-foremki smaruje (pedzelkiem) olejem i posypuje tarta bulka
-wyrosniete ciasto jeszcze raz wyrabiam i od razu przekladam do foremek
-wyrownuje i posypuje sezamem lub makiem, ale to nie jest konieczne
-przed wlozeniem do piekarnika nacinam wzdluz, wtedy chleb ladnie peknie
-mozna wierzch chleba posmarowac bialkiem, jesli sie chce miec blyszczaca
skorke

-wkladamy do piekarnika(180st) i pieczemy 1godz i 20 minut bez termoobiegu

Jemy go po calkowitym wystudzeniu. I na koniec dobra rada "techniczna",
kroimu go do "gory nogami"! Dlaczego? Skorka jest dosc twarda i krojac go
normalnie mozemy miec problemy, ktore ustapia po jednym dniu ale zaraz po
upieczeniu moja rada jest istotna!
Chleb zachowuje swierzosc przez 2-3 dni i to wcale nie chowany we folie.

Przepis dodał użytkownik lt-poz

Podziel się opinią

2
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ndu0p
d4ndu0p
d4ndu0p
Więcej tematów
d4ndu0p

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj