Trwa ładowanie...
d3qscw2
28-02-2014 13:11

Chambord® Tiramisu

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3qscw2
Składniki
  • Składniki na maliny:
  • • 1 szklanka jeżyn lub malin
  • • 1 łyżka likieru Chambord®
  • • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • Składniki na tiramisu:
  • • 2 szklanki przestudzonego espresso
  • • 10 łyżek likieru Chambord®
  • • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • • 2 opakowania paluszków biszkoptowych
  • • 240g serka mascarpone
  • • 250ml bitej śmietany
  • • 1 tabliczka czekolady ( 53% kakao)
  • • 4 łyżki cukru
Przepis

Jeżyny (lub maliny) zalej łyżką likieru Chambord®, dodaj sok pomarańczowy. Oprósz całość cukrem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj owoce.Do miski wlej przestudzoną kawę, likier Chambord oraz ekstrakt waniliowy. Zamieszaj. W naparze kawowym zanurzaj po kolei biszkopty. Wykorzystaj jedno opakowanie i wykładaj je od razu na dno miseczek, w których będziesz podawać deser.W oddzielnej miseczce zmieszaj serek mascarpone, bitą śmietanę, wiórki czekoladowe i cukier. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Połowę powstałej masy przełóż do miseczek.Na masie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie przykryj warstwą masy serowej. Ostatnią warstwą ma być masa z mascarpone. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przechowuj nie dłużej niż 24h. Przed podaniem udekoruj macerowanymi owocami i wiórkami czekolady.

Przepis dodał użytkownik Pysznie

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3qscw2
d3qscw2
d3qscw2
Więcej tematów
d3qscw2