Chambord® Tiramisu
- Składniki na maliny:
- • 1 szklanka jeżyn lub malin
- • 1 łyżka likieru Chambord®
- • 1 łyżka soku pomarańczowego
- Składniki na tiramisu:
- • 2 szklanki przestudzonego espresso
- • 10 łyżek likieru Chambord®
- • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- • 2 opakowania paluszków biszkoptowych
- • 240g serka mascarpone
- • 250ml bitej śmietany
- • 1 tabliczka czekolady ( 53% kakao)
- • 4 łyżki cukru
Jeżyny (lub maliny) zalej łyżką likieru Chambord®, dodaj sok pomarańczowy. Oprósz całość cukrem i odstaw do lodówki na kilka godzin. Od czasu do czasu zamieszaj owoce.Do miski wlej przestudzoną kawę, likier Chambord oraz ekstrakt waniliowy. Zamieszaj. W naparze kawowym zanurzaj po kolei biszkopty. Wykorzystaj jedno opakowanie i wykładaj je od razu na dno miseczek, w których będziesz podawać deser.W oddzielnej miseczce zmieszaj serek mascarpone, bitą śmietanę, wiórki czekoladowe i cukier. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Połowę powstałej masy przełóż do miseczek.Na masie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i ponownie przykryj warstwą masy serowej. Ostatnią warstwą ma być masa z mascarpone. Deser wstaw do lodówki na kilka godzin. Przechowuj nie dłużej niż 24h. Przed podaniem udekoruj macerowanymi owocami i wiórkami czekolady.
Przepis dodał użytkownik Pysznie
Podziel się opinią
Komentarze