Carpaccio z cukinii i świeżej bazylii
- Dla 4 osób
- 2 cukinie
- oliwa z oliwek
- sok z cytryny, świeżo wyciśnięty i przecedzony
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 150 g parmezanu, pokrojonego w wiórki
- 50 g prażonych orzeszków piniowych
- sól
- czarny pieprz
Cukinie umyć i pokroić na bardzo cienkie plasterki - najlepiej posłużyć się szatkownicą.
Ułożyć plasterki na głębokim talerzu i polać je obficie oliwą z oliwek, posypać listkami bazylii, wiórkami parmezanu i orzeszkami piniowymi.
Doprawić solą i pieprzem, a następnie przykryć talerz folią spożywczą.
Odstawić w chłodne miejscu i marynować przez co najmniej 3 godziny.
Podawać na zimno, jako przystawkę lub przekąskę.
Pomysły, rady i porady:
Podane solo jest wyśmienitym daniem wegetariańskim.
Przepis pochodzi z książki "Moje smaki" Michela Morana
Przepis poleca Michel Moran
Podziel się opinią
Komentarze