Carpaccio z cukinii
- 2 lub 3 chude, ale długie cukinie - najlepiej młode
- 100 g parmezanu (w jednym kawałku)
- świeżo zmielony pieprz
- sok z jednej cytryny
Krok 1
Cukinie umyj i nożykiem do obierania warzyw ścinaj wzdłuż długie, cieniutkie paseczki. Na dużym półmisku układaj je jeden obok drugiego, tak żeby nachodziły na siebie w niewielkim stopniu - tak jak dachówki na dachu :-)
Kiedy ułożysz cały półmisek - tym samym nożykiem pościnaj cieniutkie płatki parmezanu. Rozłóż je na cukinii, popieprz i spryskaj sokiem z cytryny.
Krok 2
Kolejno powtarzaj całą procedurę: paseczki cukinii, parmezan, pieprz, cytryna.
Krok 3
Odstaw w chłodne miejsce na parę chwil, żeby smaki się przemieszały, a carpaccio nabrało jędrności.
Pokrój nożykiem do pizzy i smacznego!
Podziel się opinią
Komentarze