Carbonada wołowa
- SKŁADNIKI:
- ? 80 dag mięsa wołowego bez kości,
- ? 40 dag cebuli,
- ? łyżka przecieru pomidorowego,
- ? łyżka mąki,
- ? 3 dag masła,
- ? butelka piwa,
- ? natka pietruszki,
- ? tymianek,
- ? 7 dag smalcu,
- ? sól.
SPOSÓB WYKONANIA:
Mięso pokroić w kostkę, usmażyć na smalcu i posolić. Wyjąć, a na tym samych tłuszczu poddusić plasterki cebuli. Mięso ułożyć w garnku, dodać przecier pomidorowy i podgrzewać na wolnym ogniu. Następnie dodać cebule z tłuszczem, wlać piwo, posypać tymiankiem i natka pietruszki. Całość zaprawić zasmażką z masła i mąki. Rondel przykryć i dusić na wolnym ogniu przez 2-3 godziny. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinkach i obranymi ze skórki.
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze