Cannelloni z mięsnym farszem
- 25 dkg makaronu cannelloni
- 30 dkg pomidorów
- ? szklanki oliwy
- 25 dkg żółtego sera
- 1 łyżka masła
- 25 dkg wołowiny
- 25 dkg wieprzowiny
- 1 cebula
- sól, pieprz
Mięso zemleć wraz z cebulą, przyprawić solą i pieprzem. Wlać odrobinę wody i oliwy, dokładnie wymieszać. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pociąć w plastry. Ugotować cannelloni ściśle wg przepisu na opakowaniu. Schłodzić i nadziać farszem mięsnym. Część serapokroić w plastry, część utrzena tarce. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, układać w nim warstwę nadzianego makaronu, pokryć pokrojonym w plastry serem, rozłożyć na nim plastry pomidorów i posypać tartym serem. Skropić oliwą. Zapiekać przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Recepturę farszu proszę traktować jako bazową. Można ją modyfikować dodając zioła, zieleninę, jajka, prażone orzechy itp.
Przepis dodał użytkownik justina222
Podziel się opinią
Komentarze