cannelloni z mięsem i pieczarkami
- składniki
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 5 dużych pieczarek
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- opakowanie makaronu cannelloni - 250 g
- przecier pomidorowy (ok 1/2 słoiczka)
- olej, przyprawa do potraw włoskich (ja użyłam kamisa)
- ziarenka smaku paprykowe i ziołowe - po 1 łyżeczce
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia
- łyżka natki pietruszki
- żółty ser
- sos biały:
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1,5 szklanki mleka
- sól i pieprz
Przygotowanie:
pieczarki, cebule i czosnek pokroić i podsmażyć z 1 łyżeczką przyprawy włoskiej
podlać wodą, dusić ok 5 min pod przykryciem, aż będą miekkie
dodać mięso mielone
podsmażyć, dodać 1/4 szklanki wody, dusić aż będzie miękkie.
dodać ziarenka smaku, pieprz, ostrą paprykę i pietruszkę, podusić jeszcze 5 min.
dodać przecier pomidorowy
dusić jeszcze 5 min pod przykryciem.
odstawić do przestygnięcia.
Przygotowanie białego sosu:
masło roztopić w garnuszku, dodać do niego mąkę, wymieszać dokładnie, wlać powoli1/2 szklanki mleka, powoli zagotować, dodać sól i pieprz, powoli dolewać resztę mleka, aż będzie mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
Napełniać przestudzonym farszem rurki makaronowe - najlepiej za pomocą szprycy
i układać je ciasno w żaroodpornym naczyniu
polać każdą warstwę makaronu białym sosem, i układać na niej kolejną warstwę, aż do wykorzystania całego farszu, na wierzch lejemy resztę sosu i układamy żółty ser
przykrywamy i odstawiamy na godzinkę
po godzinie wstawiamy na 30 min do piekarnika na temp 180 st
po upływie 30 min należy zdjąć pokrywkę i podpiec jeszcze ok 10 min - żeby ser się lekko zabrązowił
Przepis dodał użytkownik zagadkaa21
Podziel się opinią
Komentarze