Bułki mleczne
- 300 g mąki pszennej typ 550,
- 125 ml ciepłego mleka,
- 15 g świeżych drożdży,
- 50 g roztopionego masła,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki brązowego cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- łyżka roztopionego masła do posmarowania bułek,
- mak.
1. Mleko wymieszaj w szklance z rozkruszonymi drożdżami. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, wlej wystudzone roztopione mleko i dodaj jajko. Dodaj do miski mleko z drożdżami. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2. Ciasto podziel na 4 części i uformuj z nich 4 kulki. Każdą z nich delikatnie spłaszcz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj delikatnie roztopionym letnim masłem i posyp makiem. Mak delikatnie przyciśnij. Przykryj blachę ściereczką i pozostaw w cieple na ok. 30 minut.
3. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C bez termoobiegu. Wyjmij i ostudź na ruszcie.
Przepis dodał użytkownik jawdomu.pl
Podziel się opinią
Komentarze