Trwa ładowanie...
d1spt7t
11-03-2014 15:55

Bułki mleczne

Przepis
4.1
(7 głosów)
Oceń:
d1spt7t
Składniki
  • 300 g mąki pszennej typ 550,
  • 125 ml ciepłego mleka,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • łyżka roztopionego masła do posmarowania bułek,
  • mak.
Przepis

1. Mleko wymieszaj w szklance z rozkruszonymi drożdżami. Do miski wsyp mąkę, sól, cukier, wlej wystudzone roztopione mleko i dodaj jajko. Dodaj do miski mleko z drożdżami. Wyrób gładkie ciasto. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw na godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2. Ciasto podziel na 4 części i uformuj z nich 4 kulki. Każdą z nich delikatnie spłaszcz. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj delikatnie roztopionym letnim masłem i posyp makiem. Mak delikatnie przyciśnij. Przykryj blachę ściereczką i pozostaw w cieple na ok. 30 minut.

3. Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 C bez termoobiegu. Wyjmij i ostudź na ruszcie.

Przepis dodał użytkownik jawdomu.pl

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1spt7t
d1spt7t
d1spt7t
Więcej tematów
d1spt7t