Trwa ładowanie...
d211hrl
14 czerwca 2008, 18:25

Bukiet pełnoziarnisty w pekińskiej otoczce

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d211hrl
Składniki
    • 400 g makaronu świderki pełnoziarniste
    • 500 g piersi z kurczaka
    • 1 kapusta pekińska mała
    • 1 por kilka listków
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 papryka czerwona peperoni
    • 1 mała puszka pomidor
    • 1 łyżka oliwa z oliwek
    • 1 łyżka masło ekstra
    • 1 łyżeczka oregano
    • 1 pieprz ziołowy do smaku
    • 1 łyżeczka papryka czerwona słodka w proszku
    • 1 szczypta sól biała
    • pieprz czarny do smaku
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka octu basamicznego
    • ok 50 g parmezanu
    • nać pietruszki
    • bazylia listki
Przepis

1. Piersi kurczaka umyj, oczyść z błon, pokrój na cieniutkie plastry.
2. Skrop sosem sojowym (jasnym) i orobiną octu balsamicznego, wymieszaj
3. Odstaw na 15 minut.
4. Oczyść, umyj i osusz liście kapusty pekińskiej.
5. Odłóż 6 zewnętrznych, przekrój je na pół- wzdłuż nerwu lisciowego i odstaw.
6. Resztę posiekaj drobniutko.
7. Na rozgrzaną patelnię wlej 1 łyżkę oleju, dodaj 1 łyżkę masła i poszatkowaną cebulkę. Kiedy cebulka się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek ( 2 ząbki) i mięso. Ciągle mieszając obsmaż mięso ze wszystkich stron, dodaj paprykę w proszku, a Po chwili pokrojone w kosteczkę pomidory z puszki wraz z sokiem oraz pokrojony drobno środek kapusty pekińskiej. Dodaj 1 łyżeczkę oregano (suszone ), posiekany miąższ ostrej papryczki, dopraw solą i pieprzem (czarnym i ziołowym).
8. Duś mięso z dodatkami na wolnym ogniu, aż część wody odparuje i sos się zagęści. Ugotuj makaron z pełnego ziarna - świderki, wg przepisu na opakowaniu (ok 10 min.);
9. Kiedy makaron już dochodzi, a sos z mięsem na patelni już jest gęsty - do patelni z mięsem dodaj posiekaną natkę z pietruszki i bazylię, wymieszaj, dopraw ostatecznie solą i pieprzem,zestaw z ognia. W międzyczasie zanurz we wrzątku listki pora (na ok 3 min), spłucz w zimnej wodzie i zrób z nich wstążeczki do wiązania.
10. Każdą połówkę kapusty zwiń w szeroki otok i zwiąż paseczkiem pora.Ułóż po 3 takie otoczki na talerzu, do środka każdej włóż po jednej łyżce sosu z kawałeczkiem mięsa, następnie makaron , a na górę znowu kawałeczki mięsa z sosem.
11. Posyp wszystko obficie parmezanem, udekoruj listkami bazylii.

Przepis dodał użytkownik agajolaw

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d211hrl
d211hrl
d211hrl
Więcej tematów
d211hrl

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj