Bruschetta z fioletową pastą
- mała główka czerwonej kapusty
- duża cebula
- 2 jabłka
- 3 łyżki octu z czerwonego wina
- łyżeczka cukru
- 3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 bagietki lub 3 ciabatty
- masło
Usunąć wierzchnie liście. Kapustę przekroić i usunąć głąb. Pokroić w mniejsze kawałki i rozdrobnić za pomocą maszynki lub blendera. Następnie przełożyć kapustę do garnuszka, zalać zimną wodą i gotować przez około 10 minut do miękkości. Pod koniec gotowania dosypać cukru i wlać ocet winny. Odcedzić i ostudzić. Dodać pokrojoną drobno cebulę i starte jabłka. Dodać śmietanę, majonez i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i schłodzić w lodówce.
Bagietki pokroić na skos, a następnie podsmażyć na masełku. Fioletową pastę nałożyć na gorące pieczywo. Doprawić solą do smaku.
Podziel się opinią
Komentarze