Brokułowo-szpinakowa zupa - Broccoli-spinach soup
- Składniki:
- 1 mały brokuł
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- płaska łyżka masła lub oliwy i 1 płaska łyżeczka oliwy
- szklanka mleka
- woda: około 1-1/5 l
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki gęstego jogurtu
Brokuły w tym przepisie zostały ożywione szpinakiem. Nie tylko smak jest rewelacyjny ale ta zieleń szpinaku, który celowo zmiksowałam tak, aby były widoczne delikatne, zielone drobinki dodała pięknego efektu. Same witaminy, żadnych tuczących dodatków czyli lato light w pełni. Jeszcze muszę dodać, że to bardzo szybki przepis.
Jak to zrobić?
- podziel brokuła na różyczki
- pokrój łodygi selera
- pokrój cebulę i zeszklij ją na łyżce masła
- dodaj do cebuli brokuł i seler
- dodaj około 1 litra wody, lekko posól i gotuj warzywa do miękkości
- na patelnię dodaj łyżeczkę oliwy i szpinak, mieszaj i duś około 1-2 min.
- warzywa kiedy będą miękkie zmiksuj w blenderze, w trakcie miksowania dolej mleko
- na koniec dodaj szpinak miksuj bardzo krótko, tak aby były widoczne małe drobinki
- dodaj sól i pieprz do smaku i krótko zagotuj
- przed podaniem dodaj jogurt
Moja rada:
- warzywa miksowałam w dwóch partiach i do drugiej dodałam szpinak
- zupa jest tak aromatyczna, że już nie potrzeba żadnych dodatków, jeśli lubisz bardziej kwaśną możesz dodać sok z limonki
http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2014/08/brokuowo-szpinakowa-zupa-broccoli.html
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze