Trwa ładowanie...
d33vehm
30 lipca 2008, 09:30

Bouillabaisse

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d33vehm
Składniki
  • Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 50 min.
  • 2 kg morskich ryb, kalmarow i skorupiakow (mule, krewetki i
  • inne),
  • 4 pomidory,
  • 2 male pory,
  • 4 zabki czosnku,
  • 2 cebule,
  • 1 marchewka,
  • 1 lodyga selera,
  • 6 lyzek oleju,
  • suszona skorka z 1/2 pomaranczy,
  • 1/4 lyzeczki tymianku,
  • bouquet garni,
  • 1/4 lyzeczki szafranu,
  • sol, pieprz,
  • 1,5 l wody.
Przepis

1. Ryby oczyscic, oplukac. Odciac glowy, ogony, pletwy, wyjac osci. Odlozyc do
wywaru. Mieso z ryb pokroic na kawalki. Krewetki obrac ze skorupek, usunac
czarne zylki, umyc w osolonej wodzie. Skorupki odlozyc do wywaru. Kalmary
umyc, oczyscic. Mule wyszorowac metalowa szczotka. Jarzyny obrac, oplukac.
1 cebule posiekac, czosnek rozetrzec, biale czesci pora pokroic w plasterki,
zielone odrzucic. Pomidory pokroic na kawalki.
2. Przygotowac wywar: glowy, pletwy, ogony, kregoslupy ryb i skorupki z krewetek wlozyc do duzego garnka. Zalac woda, dodac 1 cebule, lodyge selera, marchewke, pieprz, bouquet garni i skorke pomaranczowa. Posolic, gotowac 30
min. Gotowy wywar przecedzic, dokladnie wycisnac.
3. Kalmary pokroic w krazki, dusic w oddzielnym garnku, az beda miekkie. Mule
zalac mala iloscia wody, gotowac na duzym ogniu. Gdy skorupki sie otworza
zdjac z ognia, odcedzic.
4. W plaskim garnku rozgrzac olej, wrzucic czosnek, posiekana cebule i pory.
Chwile smazyc. Dodac pomidory, dusic 5 min. Przetrzec przez sito, z powrotem wlozyc do garnka. Dodac przecedzony wywar, tymianek i szafran. Wlozyc
kawalki ryby, gotowac na malym ogniu. Po 3 min dodac kalmary i mule. Gotowac
jeszcze 5 min. W ostatniej minucie dorzucic krewetki. Doprawic sola i pieprzem. Do zupy podac grzanki z czosnkiem.

Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33vehm
d33vehm
d33vehm
Więcej tematów
d33vehm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj