Trwa ładowanie...
d2v7vmf
d2v7vmf

Bolońska lasagne ze szparagami

Przepis
3.7
(9 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Składniki
  • 9 płatków makaronu typu lasagne
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g passaty pomidorowej z bazylią
  • 400 g mięsa mielonego
  • 300 g zielonych szparagów
  • 200 g startego sera mozzarella
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
Przepis

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Pozostaw w całości.

Czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso i smaż do momentu, gdy będzie rumiane. Dodaj pomidory i passatę. Sos gotuj na wolnym ogniu 8 minut.

Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera.

Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Podziel się opinią

Share
d2v7vmf
d2v7vmf
d2v7vmf
d2v7vmf