Bolońska lasagne ze szparagami
- 9 płatków makaronu typu lasagne
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 200 g passaty pomidorowej z bazylią
- 400 g mięsa mielonego
- 300 g zielonych szparagów
- 200 g startego sera mozzarella
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie i odcedź. Szparagi oczyść i odetnij zdrewniałe końcówki. Pozostaw w całości.
Czosnek podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj mięso i smaż do momentu, gdy będzie rumiane. Dodaj pomidory i passatę. Sos gotuj na wolnym ogniu 8 minut.
Naczynie żaroodporne posmaruj przygotowanym sosem i ułóż pierwszą warstwę makaronu - 3 płaty. Ponownie wyłóż część sosu, ułóż kilka szparagów i posyp częścią sera.
Czynność tę powtórz do wykończenia składników. Wierzch zapiekanki posmaruj sosem, ułóż szparagi i posyp serem. Naczynie wstaw do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i zapiekaj przez 25 minut.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze