Bolitas z Urugwaju
- cebula 1 szt
- czosnek 2 ząbki
- puree pomidorowe 2 szkl
- bulion 1-2 szkl
- listki laurowe 2 szt
- ziele angielskie 2-3 kuleczki
- mięso mielone wołowo-wieprzowe 75 dkg
- ryż surowy 1 szkl
- jajko 1 szt
- sól
- pieprz ziołowy
- mąka do obtoczenia bolitas
- natka pietruszki
Na patelni podsmażamy posiekana cebulę i czosnek - ja podsmażam w tym garnku co będę gotować bolitas. Garnek nie musi być wysoki ale koniecznie szeroki - weźcie najszerszy jaki macie.
Wlewamy puree pomidorowe i bulion - ja na początek wlewamy 1/2 szklanki i dolewamy w razie potrzeby. Wrzucamy listki laurowe i ziele angielskie.
Z mięsa, ryżu, jajka wyrabiamy pulpety, doprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące. Dodajemy delikatnie do sosu pomidorowego. Nie mieszajcie przez 5-10 minut od włożenia ich do sosu bo się rozwalą.
Gotujemy około 40 minut, pod koniec gotowania musicie pilnować bolitas co czasami lubi się przypalić od dołu.
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Podziel się opinią
Komentarze