Boczek faszerowany grzybami
- 1,5 kg boczku bez skóry
- 2 duże cebule
- 3 ząbki czosnku
- 80 g suszonych grzybów
- 1 łyżka żurawiny
- 2 łyżki orzechów włoskich
- sól,pieprz,majeranek,oregano,papryka słodka,2 liście laurowy,1/2
- łyżeczki tymianku
Grzyby moczymy przez kilka godzin, gotujemy i siekamy za pomocą blendera.Cebulę również siekamy, podsmażamy i łączymy z
grzybami, żurawiną,orzechami siekanymi w blenderze, przyprawiamy solą i
pieprzem. Boczek (jeżeli jest gruby należy go rozbić) nacieramy roztartym
czosnkiem,solą,pieprzem,majerankiem,oregano,tymiankiem i papryką.
Nakładamy farsz grzybowy i rolujemy. Obowiązujemy bawełnianą nicią, na wierz kładziemy liście laurowe i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Tak przygotowany boczek wkładamy do brytfanny,podlewamy wodą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 2godz. W czasie pieczenia dolewamy wodę. Po godzinie wierz boczku przykrywamy folią aluminiową
Przepis dodał użytkownik eluchap56
Podziel się opinią
Komentarze