Blok czekoladowy - przysmak PRL-u
- 250 g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 6 łyżek mleka lub wody
- 6 łyżek kakao
- 400 g mleka w proszku (nie granulowanego!)
- 3 opakowania herbatników (po 100g)
Krok 1
W rondelku zagotować margarynę, mleko/wodę, cukier i kakao. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
Herbatniki kruszymy i większą cześć przekładamy do miski, dodajemy masę kakaową i mleko w proszku, wszystko razem dokładnie mieszamy.
Krok 2
Formę wykładamy papierem do pieczenia, kładziemy masę. Najpierw kładziemy troszkę i dociskamy, a potem dokładamy resztę, wciskamy resztę herbatników.
Jak ktoś lubi można dodawać różne bakalie i orzechy.
Chłodzimy i przechowujemy w lodówce.
Źródło zdjęcia: wrzacakuchnia.pl
Podziel się opinią
Komentarze