Blok czekoladowy
Blok czekoladowy to deser, będący prawdziwym wspomnieniem odległego już czasu PRL-u. Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymagający wykorzystania wielu składników, był jednym z największych słodkich rarytasów, jakie można było wówczas przygotować w każdej polskiej kuchni. Choć dziś przepis na blok czekoladowy nie wydaje się wyjątkowy, to dla kogoś znającego realia PRL-u nie jest tajemnicą, że deser ten uznawano za prawdziwy frykas.
Podstawą tradycyjnego przepisu na blok czekoladowy jest czekolada zrobiona z mleka z proszku. Dodawana jest ona do cukrowo-margarynowej masy wraz z wybranymi dodatkami, mającymi nadać deserowi nieco chrupkości i rozmaitości. Najpopularniejsze w tej roli są herbatniki, bakalie oraz wiórki kokosowe. Podawany na zimno stanowi idealny dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Jeśli masz ochotę przypomnieć sobie niezapomniany smak słodkiego bloku czekoladowego lub chcesz poznać ulubiony deser Polaków z czasów PRL-u, koniecznie sprawdź zgromadzone przez nas przepisy.