Bitki cielęce
- 0,5 kg cielęciny ładnej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oliwy do smażenia
- sól, pieprz, 2 listki laurowe
- 2 łyżki mąka do zagęszczenia
Cielęcinę pokroić w plastry ok. 0,5-1 cm i delikatnie rozbić. Obsypać solą i pieprzem. Ostawić na chwilę. Na rozgrzanym oleju obsmażyć bitki z obu stron do momentu, aż delikatnie przyrumienią się. Do mięsa dodać bardzo grubo pokrojoną cebule i chwilę przysmażyć. Dodać liść laurowy i zalać wodą tak, aby mięso było zanurzone w wodzie do połowy. Dusić pod przykryciem ok. 1 godzinę. Jeśli woda odparuje uzupełnić braki. Mięso wyciągnąć na talerzyk, a sos przetrzeć przez sito (również cebulę). Mąkę rozprowadzić w 0,5 szklanki zimnej wody i zagęścić sos. Do sosu włożyć mięso
Przepis dodał użytkownik dziewczyna-puchatka
Podziel się opinią
Komentarze