Bitki cielęce
- 60 dag cielęciny bez kości (zadniej)
- 4 dag tłuszczu
- 1 łyżka mąki
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 kawałek selera
- 1 spora cebula
- 1 łyżka siekanego koperku
- 0,5 szklanki śmietany; sól do smaku
Mięso pociąć skośnie w poprzek włókien, rozbić, uformować owalne placuszki grubości około 1 cm, obtoczyć w mące, obrumienić na rozgrzanym w szybkowarze tłuszczu. Warzywa oczyścić, zetrzeć na tarce do jarzyn, włożyć do mięsa. Wlać tyle wody, by wszystko ledwie pokryła. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru posolić do smaku, połączyć ze śmietaną wymieszaną z resztą mąki, zagotować
Przepis dodał użytkownik suzume
Podziel się opinią
Komentarze