Biszkopt z masą truskawkową
- Biszkopt: 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- Nadzienie: opakowanie mrożonych truskawek lub 1/2 kg świeżych
- duża paczka ciastek petitki lub innych miękkich
- 2x 200 ml wody
- 15 dkg cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- 2 budynie śmietankowe
- 750 ml śmietany kremówki
- 3-4 śmietanfixy
- 4 łyżki cukru pudru
- polewa czekoladowa gotowa
Upiec biszkopt z podanych składników, na średniej blasze. Do 200 ml wody dodać cukier zgotować, dodać galaretkę i mieszać do rozpuszczenia, dolać kolejne 200ml wody z rozpuszczonymi budyniami, wsypać truskawki i całość gotować mieszając na małym ogniu aż do zgęstnienia. Masę ostudzić i wyłożyć na biszkopt. Śmietanę ubić z 4 łyżkami cukru pudru i śmietanfixami, wylać śmietanę na masę truskawkową. Wyłożyć śmietanę ciastkami i polać roztopioną polewą, wstawić do lodówki do stężenia
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze