Biszkopt z makiem
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę , piec ok. 30 min.
- Masa makowa :
- 1 ? szklanki maku
- 3 jajka
- ? szklanki cukru
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag margaryny
- zapach migdałowy
- 10 dag fistaszków lub rodzynek
- 200 ml śmietanki 36%
- płatki migdałowe 100 g
Mak zalać wrzącym mlekiem(ok. 2 szklanki). Po 20 min zagotować i odstawić do wystygnięcia. Przekręcić 2 razy przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, cukier, zapach i bakalie. W garnku zagotować margarynę, dodać mak, gotować aż masa zgęstnieje.
Biszkopt przekroić na połowę, przełożyć ciepłą masą. Na wierzch położyć masę czekoladową.
Ja często zamiast masy wierzch dekoruję bitą śmietaną i obsypuję uprażonymi płatkami migdałowymi- wg mnie ta opcja jest o wiele smaczniejsza
Przepis dodał użytkownik asieeenka03
Podziel się opinią
Komentarze