Trwa ładowanie...
d42xgfj
28-06-2009 16:57

Biszkopt z makiem

Przepis
3.8
(4 głosy)
Oceń:
d42xgfj
Składniki
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać, wyłożyć na blaszkę , piec ok. 30 min.
  • Masa makowa :
  • 1 ? szklanki maku
  • 3 jajka
  • ? szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag margaryny
  • zapach migdałowy
  • 10 dag fistaszków lub rodzynek
  • 200 ml śmietanki 36%
  • płatki migdałowe 100 g
Przepis

Mak zalać wrzącym mlekiem(ok. 2 szklanki). Po 20 min zagotować i odstawić do wystygnięcia. Przekręcić 2 razy przez maszynkę, dodać jaja, mąkę, cukier, zapach i bakalie. W garnku zagotować margarynę, dodać mak, gotować aż masa zgęstnieje.
Biszkopt przekroić na połowę, przełożyć ciepłą masą. Na wierzch położyć masę czekoladową.
Ja często zamiast masy wierzch dekoruję bitą śmietaną i obsypuję uprażonymi płatkami migdałowymi- wg mnie ta opcja jest o wiele smaczniejsza

Przepis dodał użytkownik asieeenka03

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d42xgfj
d42xgfj
d42xgfj
Więcej tematów
d42xgfj