Bezglutenowe zielone naleśniki
- 4 jajka
- 4 łyżki mąki z pestek dyni
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 350 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
- 1 łyżka cukru
- pół płaskiej łyżeczki soli
- olej do smażenia (wykorzystano olej ryżowy)
- nadzienie:
- 2-3 jabłka
- 2 gruszki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- limonka
Robimy ciasto: jajka ubijamy z cukrem, wlewamy zagęszczone mleko, dodajemy obie mąki i sól. Całość miksujemy na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany i smażymy pojedyncze placki na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Robimy nadzienie: jabłka i gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubą kostkę. W rondelku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, wlewamy miód i sok wyciśnięty z połowy limonki.
Owoce dusimy na niewielkim ogniu, aż będą miękkie.
Gotowe nadzienie rozkładamy na naleśnikach i składamy je w trójkąty. Układamy na talerzach.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Podziel się opinią
Komentarze