Bezglutenowe muffiny a’la pizza
- 1 jajko
- 200 g maślanki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 260 g bezglutenowej mieszanki mąk
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki oregano lub przyprawy do pizzy
- 1 łyżeczka soli
- 110 g pasaty pomidorowej
- 125 g mozzarelli
- 1/2 czerwonej lub zielonej papryki
- 1/2 cebuli
- 40 g parmezanu
- Tarty ser żółty – opcjonalnie do posypania muffinów 5 minut przed końcem pieczenia
Pokrój w małą kostkę mozarellę, paprykę, cebulę, salami i wyciśnij przez praskę ząbek czosnku. Wymieszaj składniki z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, ziołami i parmezanem. Ubij jajko na pianę.Dodaj oliwę z oliwek, maślankę i koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Wypełnij foremki ciastem i piecz w temperaturze na środkowej półce piekarnika, aż muffinki się zarumienią. Pod koniec pieczenia (ok. 5 minut ) opcjonalnie można dodatkowo posypać muffinki tartym żółtym serem.
Rada: mugfinki smakują najlepiej od razu po wyjęciu z piekarnika. Jednakże, przechowywane w pojemniku próżniowym, nadal są świeże i wilgotne, nawet po dwóch dniach.
Przepis dodał użytkownik fire
Podziel się opinią
Komentarze