Bezglutenowe ciasto pomarańczowe z miodem. Proste i pyszne
Ciasto z migdałami i miodem, bez dodatku cukru i tłuszczu. Smakuje wyśmienicie, jest bardzo wilgotne i aromatyczne. Sprawdzony przepis prosto z bloga "Mała Cukierenka".
Na ile osób: | 2-4 |
- 2 pomarańcze
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 150 g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 5 jajek
- 4-5 sporych łyżek naturalnego miodu
Dobrze umyte pomarańcze przekładamy do garnka i zalewamy wodą, stawiamy na gazie, nakrywamy i gotujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pomarańcze przez 2 godziny. Pomarańcze wyciągamy z wody i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do miski wsypujemy obie mąki, zmielone migdały i proszek do pieczenia, mieszamy. Pomarańcze kroimy na kawałki, jeśli są pestki to je usuwamy. Pomarańcze przekładamy do blendera i miksujemy. Do miski przekładamy zmiksowane pomarańcze, dodajemy miód i jajka, mieszamy mikserem do połączenia składników. Wsypujemy suche składniki i znów mieszamy mikserem. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 21-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 190 stopniach C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Zobacz także: ciasto puszek toffi z krówką
src="https://d.wpimg.pl/324731768-326013400/ciasto.jpg"/>src="https://d.wpimg.pl/324731768-326013400/ciasto.jpg"/>
Polecamy wideo "Małej Cukierenki": Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami
Podziel się opinią
Komentarze