Belgijska pianka czekoladowa
- Składniki: 5 dag mlecznej i 5 dag gorzkiej czekolady, 250 ml mleka, 3 łyżeczki żelatyny, cukier waniliowy, 5 łyżek cukru, 3 żółtka, 15 dag śmietanki 30%, śmietan-fix.
Mleko zagotować i przestudzić. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, następnie podgrzewając na małym ogniu, rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrami, ucierając, dodawać mleko. Dodać żelatynę, przestudzić. Masę podzielić na pół. Czekolady połamać na kawałki i stopić, dodać do połowy masy, dobrze wymieszać. Kremówke ubić z fixem, dodać do pozostałej masy. Obie masy schładzać ok. 15 min w lodówce, następnie na przemian wylewać do pucharków. Schładzać co najmniej 3 godz, aż masy całkiem stężeją.
Przepis dodał użytkownik czekoladka_m
Podziel się opinią
Komentarze