Trwa ładowanie...
dboqz9q
29 lutego 2012, 18:21

Belgijska pianka czekoladowa

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dboqz9q
Składniki
  • Składniki: 5 dag mlecznej i 5 dag gorzkiej czekolady, 250 ml mleka, 3 łyżeczki żelatyny, cukier waniliowy, 5 łyżek cukru, 3 żółtka, 15 dag śmietanki 30%, śmietan-fix.
Przepis

Mleko zagotować i przestudzić. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, następnie podgrzewając na małym ogniu, rozpuścić. Żółtka utrzeć z cukrami, ucierając, dodawać mleko. Dodać żelatynę, przestudzić. Masę podzielić na pół. Czekolady połamać na kawałki i stopić, dodać do połowy masy, dobrze wymieszać. Kremówke ubić z fixem, dodać do pozostałej masy. Obie masy schładzać ok. 15 min w lodówce, następnie na przemian wylewać do pucharków. Schładzać co najmniej 3 godz, aż masy całkiem stężeją.

Przepis dodał użytkownik czekoladka_m

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dboqz9q
dboqz9q
dboqz9q
Więcej tematów
dboqz9q

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj