Trwa ładowanie...
dwnqskv

Befsztyk

WP
Źródło: WP, fot: WP.PL

Befsztyk, czyli inaczej stek, to prawdziwa gratka dla fanów mięsnych potraw. Żeby jednak nasze danie było smaczne, trzeba znać podstawy jego przyrządzania.

Befsztyk wołowy, czyli stek, to potrawa, którą uwielbiają fani i smakosze mięsnych potraw. Przyrządza się go zazwyczaj z mięsa wołowego, które krojone jest w poprzek włókien mięśniowych. Najczęściej befsztyki pieczemy, bardzo rzadko gotujemy. Setki często pojawiają się także na przyjęciach zorganizowanych w ogrodzie przy grillu. To właśnie befsztyki bardzo często lądują na naszych rusztach.

Befsztyk – sposób przegotowania
Przede wszystkim zadbajmy o to, by mięso na nasze steki było jak najwyższej jakości. W przypadku befsztyka wołowego najczęściej będzie to polędwica lub karkówka. Kulinarni znawcy wyróżniają także poszczególne rodzaje mięsa na stek. Wśród najczęściej wymienianych znajdziemy châteaubriand, medalion, filet mignon lub T-bone.

Chociaż dobrej jakości mięso to podstawa pysznego befsztyku, powinniśmy znać również kilka najważniejszych reguł, które obowiązują przy przyrządzaniu tej potrawy. Jeśli chcemy, by nasz stek był krwisty, kawałek mięsa o grubości 2 cm powinniśmy smażyć 1-2 minuty z każdej strony. Befsztyk średnio krwisty uzyskamy z kolei, gdy nasze mięso będziemy smażyć około 2-3 minuty z każdej strony. Fani steków średnio wysmażonych porcję mięsa powinni smażyć 3-5 minuty, a osoby, które lubią w pełni wypieczone befsztyki powinni smażyć je 6-8 minut z każdej strony.

Po odpowiednim wysmażeniu powinniśmy odczekać około 5 minut. W tym czasie tkanki mięsa gęstnieją oraz zachodzi proces wchłaniania soków. Ten proces nazywa się oddychaniem i jest bardzo ważny, ponieważ dzięki temu aromat i smak naszej potrawy będzie jeszcze bardziej intensywny.

Befsztyk – dodatki
Befsztyk to danie samo w sobie, dlatego dodatki nie są konieczne. Niektórzy uważają nawet, że prawdziwy stek powinien być doprawiany jedynie odrobiną soli. Większość z nas lubi jednak wzmocnić lub przełamać smak mięsa. Świetnie sprawdzą się do tego sosy np. malinowy, pieprzowy lub ten z kaparów.
Jeśli zależy nam na warzywnych dodatkach, nasz befsztyk możemy podać ze szparagami, pomidorami czy ogórkami konserwowymi lub kiszonymi.

dwnqskv
dwnqskv
dwnqskv
Więcej tematów
dwnqskv