Trwa ładowanie...
d12k9uw
21 maja 2008, 14:14

Beef Wellington czyli poledwica w cieście francuskim

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d12k9uw
Składniki
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 15dkg pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 łyżki masła
  • 12 dkg pasztety drobiowego
  • 25 dkg ciasta francuskiego (można też użyć mrożonego)
  • 1 jajko
    • Ciasto fancuskie:
  • 25 dkg masła
  • 25 dkg mąki
  • 1 szklanki wody
  • szczypta soli
Przepis

Pieczarki oczyścić , drobno posiekać. Na patelni rozgrzać pół łyzki masła, usmażyć pieczarki, dodać pasztet i używając widelca wymieszać na jednolitą masę, przełożyć na talerz, odstawić. Nagrzać piekarnik do 220°C. Oczyszczoną polędwicę przewiązać sznurkiem, by zachowała kształt. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i olej. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wstawić do pieca na 20 minut. Wyjąć z pieca, ostudzić i zdjąć sznurek. Francuskie ciasto rozwałkować w duży prostokąt grubości 0,5 cm. Na środku ułożyć pasztet z grzybami, a na tym polędwicę. Brzegi ciasta posmarować jajkiem. Zawinąć ciasto wzdłuż wołowiny i przewrócić na drugą stronę, aby ?szew? znalazł się pod spodem. Dwa otwarte końce ciasta zawinąć pod spód. Całość posmarować jajkiem i wstawić na 50-60 minut do piekarnika, w zależności od tego czy wołowina ma być upieczona na różowo, czy ma być bardziej wypieczona. Po pierwszych 25 minutach przykryć folią aluminiową. Po wyjęciu z pieca beef Wellington musi "odpocząć" ok. 10 minut, aby soki, które
podeszły w górę pod wpływem wysokiej temperatury, opadły.

Ciasto francuskie:Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Można to powtarzać z 3-4 razy.
Przy krojeniu na mniejsze porcje należy robić to bardzo ostrym nożem, aby nie zlepić brzegów, ponieważ nie będą się dobrze "listkowały". Ciasto piecze się bardzo krótko w silnie nagrzanym piekarniku (200 - 220 ° C) i pilnować, bo błyskawicznie się przypala. Blachy do pieczenia nie należy smarować tłuszczem jedynie spłukać zimną wodą.

Przepis dodał użytkownik oxid1

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d12k9uw
d12k9uw
d12k9uw
Więcej tematów
d12k9uw

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj