Barszcz ukraiński w wersji wege
- 6 buraków
- 1 szklanka fasoli Jaś
- 2 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- ½ pora
- ⅛ białej kapusty
- 1 cebula
- ½ l passaty
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 opakowanie vege kiełbasek białych Polsoja
- 4 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz i cukier do smaku
- sok z cytryny lub ocet do smaku
- olej do smażenia
[list=1]
[]Kilka godzin wcześniej namoczyć fasolę, a następnie zmienić wodę i gotować do miękkości razem z pokrojonym na plasterki czosnkiem, zielem angielskim i liściami laurowymi.
[]Gdy fasola będzie się gotować, podsmażyć na odrobinie oleju pokrojone w plastry vege kiełbaski.
[]Do ugotowanej fasoli dodać umyte i pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować ok. 10 minut.
[]Dodać passatę, podsmażone vege kiełbaski i zagotować.
[*]Całość doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny lub octem.
[/list]
Przepis dodał użytkownik nez
Podziel się opinią
Komentarze