Trwa ładowanie...
dnkp95l
21 maja 2008, 18:26

barszcz buraczkowy

Przepis
Oceń jako pierwszy:
dnkp95l
Składniki
  • NA ZUPĘ:
  • - 40-50 dag wołowiny rosołowej;
  • - 2 buliony wołowe;
  • - 5 średnich buraków ćwikłowych (ok. 80 dag);
  • - pół szklanki kwaśnej śmietany;
  • - sól;
  • - cukier;
  • - swieżo mielony czarny pieprz;
  • - kwasek cytrynowy lub sok z cytryny;
  • - koncentrat barszczu czerwonego firmy Fructus;
  • - 6 litrów wody.
    • DODATKOWO:
  • - 15 dag słoniny;
  • - 1 kg ziemniaków.
Przepis

Buraki umyć, odciąć wąsy. Zalać 3 litrami wody, lekko posolić i ugotować do miękkości (w zależności od wieku buraków 30-60 minut).
Ugotowane, jeszcze gorące buraki natychmiast zalać zimną wodą i zsunąć z nich skórkę (jak z oparzonego pomidora).
Buraki pozostawić do ostygnięcia.

Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać szczyptę soli i zagotować. Zdjąć z wierzchu pianę, dodać kostki rosołowe i gotować do miękkości mięsa (nawet kilka godzin).

Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w słupki wielkości ~0,3x1x5 cm (u mnie w domu zawsze sie kroiło).
Kiedy mięso jest już miękkie wyjąć je, do ciągle gotującego się wywaru dodać rozdrobnione buraki, ponownie doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować, doprawić do smaku koncentratem, solą, cukrem, pieprzem (nie żałować) i kwaskiem. Zupę gotować na małym ogniu jeszcze kilka minut, na koniec zaprawić śmietaną.
Mięso podzielić na porcje, włożyć do zupy.

Słoninę pokroić w drobną kostkę, wytopić na patelni.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, utłuc na gładko z dodatkiem przesmażonej słoninki.

Na talerze wyłożyć porcje mięsa, zalać gorącą zupą z buraczkami. Podawać z dodatkiem tłuczonych ziemniaków.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dnkp95l
dnkp95l
dnkp95l
Więcej tematów
dnkp95l

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj