Barszcz biały wielkanocny
- woda 1 litr
- żurek śląski o smaku wędzonego boczku 1/2 butelki lub zakwasu żytniego
- kiełbasa 2 kawałki
- mąka 1 łyżka
- kostka rosołowa 1 sztuka
- koperek 1 łyżka
- sól
- Vegeta
- chrzan do smaku
- 4 jaja
Wodę zagotować, dodać kostkę rosołową i pokrojoną w kostkę kiełbasę. Gotować 5 minut następnie wlać dobrze wymieszany koncentrat żurku śląskiego i ponownie doprowadzić do wrzenia. Dodać chrzan. Mąkę rozprowadzić w małej ilości wody i zagęścić zupę. Doprawić do smaku i ponownie przegotować. Po zdjęciu z palnika wsypać koperek i pokrojone drobno jajka ugotowane na twardo.
Przepis dodał użytkownik Bozenka16
Podziel się opinią
Komentarze