Barszcz biały bardzo łatwy
- Składniki:
- 1. biała kiełbasa ilość wg osób;
- 2. polska kiełbasa lub inna podwędzana;
- 3. jajka;
- 4. 2 ząbki czosnku;
- 5. 5 łyżek śmietany;
- 6. łyżka mąki;
- 7. przyprawy (4 liście laurowe, łyżka majeranku, kwasek cytrynowy, sól, pieprz, łyżka vegety)
Wykonanie:
Białą kiełbasę i polską zalać wodą (taką ilością, ile ma być zupy) i ugotować. Wyjąć kiełbasę. Do wywaru dodać przyprawy i czosnek w plasterkach i pogotować jeszcze chwilę. Z mąki i śmietany zrobić zaprawkę i zabielić zupę. Do smaku doprawić kwaskiem cytrynowym. Ja przeważnie barszcz przecedzam przez sito. Jajka ugotować na twardo i pokroić razem z kiełbasą. Rozłożyć do talerzy i zalać zupą.
Dla zaostrzenia smaku można dodać surowe wiórki chrzanu. Smacznego!!
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze