Bananowy szaszłyk z kurczaka
- SKŁADNIKI: 4 duże piersi z kurczaka 1 łyżka octu winnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z kukurydzy (ew. płynnego miodu) 6 łyżek oliwy z oliwek 1 rozgnieciony ząbek czosnku 4 plastry boczku 2 banany sól pieprz PONADTO: 4 gotowane kolby kukurydzy
WYKONANIE: Kurczaka pokroić w kostki. W misce połączyć ocet, sok z cytryny, oliwę, czosnek, sól i pieprz. Do marynaty dodać kawałki kurczaka, wymieszać, przykryć, odstawić do lodówki na 2 godziny. Banany pokroić w grube 2,5 cm plastry i skropić je cytryną. Każdy kawałek banana owinąć plastrem boczku, nadziewać na szpikulce na przemian z kawałkami kurczaka z marynaty (marynatę zachować). Piec na gorącym grillu przez 8-10 minut, często smarując marynatą i odwracając. Podawać z kolbami kukurydzy.
Przepis dodał użytkownik bozena.kowalewska6
Podziel się opinią
Komentarze