BANANOWIEC
- Forma 24 x 30
- BISZKOPT: (lub gotowe biszkopty)
- 5 jajek
- 6 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- MASA BANANOWA:
- 4 banany
- 250 g masła roślinnego
- 2 galaretki cytrynowe
- 2 żółtka
- Opcjonalnie 4 łyżki cukru pudru
- DEKORACJA:
- 1 banan
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 białka
MASŁO I BANANY POWINNY BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ [b]I.[/b] [b]BISZKOPT: [/b] Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 25min. [b]II. MASA BANANOWA [/b] Masło utrzeć z żółtkami dodać banany rozdrobnione blenderem na końcu dodać 2 tężejące galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wrzącej wody odstawić do przestygnięcia następnie wstawić do lodówki aby masa lekko
stężała. Biszkopt przekroić na pół wylać tężejącą masę bananową przykryć drugą połową biszkoptu. [b]III. DEKORACJA [/b] Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance wrzątku odstawić aby stężała, białka ubić na sztywną pianę dodać tężejącą galaretkę i delikatnie wymieszac . Tak powstałą piankę wylać na biszkopt. Banana pokroić w plasterki ułożyć na piance brzoskwiniowej i zalać galaretką truskawkową.
Przepis dodał użytkownik RAROSSA
Podziel się opinią
Komentarze