Trwa ładowanie...
d1e9fsh
20 września 2008, 19:12

Bakaliowiec

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1e9fsh
Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 300 g masła
  • 4 żółtka
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa budyniowa:
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyzki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
    • Dodatkowo:
  • 250 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki)
  • 1 słoik dzemu porzeczkowego(mągą być też powidła)
  • 4 białka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyzki cukru
Przepis

Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielic na dwie części.

Masa budyniowa:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać zółtka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z żółtkami i zagotować.
Masło ucierać mikserem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń.
Do masy można też dodać alkohol.

Przełożenie:
Ciata rozłożyć na dwóch, wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 25 x 40 cm. Białka ubić z cukrem. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć ubitą pianę i posypać bakaliami. Piec ok 30 minut w temp. 180C.
Upieczone i przestudzone płaty ciasta przełożyć kremem.

Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1e9fsh
d1e9fsh
d1e9fsh
Więcej tematów
d1e9fsh

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj