Bakaliowiec
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 300 g masła
- 4 żółtka
- 8 łyżek cukru pudru
- 3 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 2 szklanki mleka
- 200 g masła
- 3 żółtka
- cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru
- 2 łyzki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- Dodatkowo:
- 250 g bakalii (orzechy, migdały, rodzynki)
- 1 słoik dzemu porzeczkowego(mągą być też powidła)
- 4 białka
- cukier waniliowy
- 4 łyzki cukru
Ciasto:
Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, podzielic na dwie części.
Masa budyniowa:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać zółtka i mąkę. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mleko z żółtkami i zagotować.
Masło ucierać mikserem. Dodawać stopniowo ostudzony budyń.
Do masy można też dodać alkohol.
Przełożenie:
Ciata rozłożyć na dwóch, wyłożonych papierem do pieczenia blaszkach o wymiarach 25 x 40 cm. Białka ubić z cukrem. Ciasto posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć ubitą pianę i posypać bakaliami. Piec ok 30 minut w temp. 180C.
Upieczone i przestudzone płaty ciasta przełożyć kremem.
Przepis dodał użytkownik otylia-sieczka
Podziel się opinią
Komentarze