Bajecznie kolorowy mazurek w kratkę
- 35 dkg masła
- 12 dkg cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem w torebce KAMIS
- 12 dkg obranych i posiekanych migdałów
- skórka otarta z 1 cytryny
- 37 dkg mąki pszennej
- 4 ugotowane i przetarte żółtka
- 1 surowe żółtko
- szczypta soli
- konfitura (wiśniowa, truskawkowa lub z dyni)
- 1 polewa czekoladowa mleczna
- 1 polewa czekoladowa biała
- 1 polewa czekoladowa gorzka
- żelki - miśki
- płatki migdałowe
- rodzynki sułtańskie
- ananas kandyzowany
- papaja kandyzowana
- kolorowa posypka do ciast
- tłuszcz do natarcia i mąka do posypania blachy
Masło utrzeć na puch w blenderze, dodać cukier, migdały, skórkę z cytryny, mąkę, ugotowane żółtka i sól.
Zagnieść porządnie ciasto i włożyć do lodówki na około 1,5 godziny.
2/3 ciasta rozwałkować na grubość około 0,75 cm i wyłożyć na natartą tłuszczem oraz wysypaną mąką blachę.
Z reszty ciasta uformować wałeczki i ułożyć z nich kratkę na cieście.
Całość posmarować żółtkiem.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor (ostrożnie z termoobiegiem, bywa niebezpieczny).
Ostudzone ciasto ozdobić konfiturą, a następnie polewami czekoladowymi i wszystkim, co tylko lubimy. Najładniej wygląda w wersji "misz-masz", czyli wtedy, gdy w każdej kratce powstaje inny wzorek.
Taki MAZURKOWY ZAWRÓT GŁOWY zachwyci najwybredniejszych gości, zarówno wyglądem, jak i smakiem, stając się prawdziwą ozdobą Świąt. :)
Smacznego! :)
Przepis dodał użytkownik Nulek
Podziel się opinią
Komentarze