Bagietka z ziołami
- 600 g pełnoziarnistej mąki pszennej
- 1 torebka suchych drożdży
- 500 ml letniej wody
- 1½ łyżki stołowej soli morskiej
- 3 łyżki stołowe drobno pociętego szczypiorku
- 3 łyżki stołowe drobno posiekanej pietruszki
- 1 żółtko
- 1 łyżka stołowa wody
1. Do miski wlać letnią wodę i dodać suche drożdże.
2. Dodać pełnoziarnistą mąkę pszenną i sól morską. Z pomocą haka do zagniatania zagnieść wszystkie składniki na gładką masę.
3. Przy końcu ugniatania wymieszać ze szczypiorkiem i pietruszką.
4. Odstawić ciasto w ciepłym miejscu i poczekać aż wyraźnie urośnie. Jeszcze raz dobrze pozagniatać.
5. Z ciasta uformować 8 pałeczek o długości 15 cm, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia i jeszcze raz odstawić w ciepłe miejsce na tak długo, aż ciasto wyraźnie urośnie.
6. Górną stronę bagietki głęboko ponacinać na ukos 4-5 razy na głębokość 1 cm.
7. Ubić żółtko z wodą, posmarować nim bagietki ziołowe i wsunąć blachę do pieczenia na 20 – 30 min. do rozgrzanego piekarnika (175-200°C).
Podziel się opinią
Komentarze