Trwa ładowanie...
d1z1bxh
21 maja 2008, 09:39

Babka z octem i olejem

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d1z1bxh
Składniki
    • 6 jajek
    • 2 szklanki cukru
    • 1 kostka tłuszczu
    • 1,5 szklanki kartoflanki
    • 0,5 szklanki mąki + 6 łyżek mąki
    • 6 łyżek oleju
    • 2 łyżki octu
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis

Tłuszcz ucieramy z cukrem dodając stopniowo po żółtku. A gdy żółtka się skończą, dodajemy po jednym białku. Następnie dodajemy olej i dobrze ucieramy. Potem dodajemy mąkę z kartoflanką i proszkiem. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze ucieramy. Wlewamy do formy okrągłej do babki.

Pieczemy około 1 godziny. Na termo wentylatorze z dolną płytą w temperaturze 150 do 175 stopni C na drugiej półce od dołu. Po upieczeniu lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.

Przepis dodał użytkownik Tysia

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1z1bxh
d1z1bxh
d1z1bxh
Więcej tematów
d1z1bxh

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj