Babka z octem i olejem
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka tłuszczu
- 1,5 szklanki kartoflanki
- 0,5 szklanki mąki + 6 łyżek mąki
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżki octu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Tłuszcz ucieramy z cukrem dodając stopniowo po żółtku. A gdy żółtka się skończą, dodajemy po jednym białku. Następnie dodajemy olej i dobrze ucieramy. Potem dodajemy mąkę z kartoflanką i proszkiem. Na koniec dodajemy ocet. Wszystko dobrze ucieramy. Wlewamy do formy okrągłej do babki.
Pieczemy około 1 godziny. Na termo wentylatorze z dolną płytą w temperaturze 150 do 175 stopni C na drugiej półce od dołu. Po upieczeniu lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.
Przepis dodał użytkownik Tysia
Podziel się opinią
Komentarze