Babka drożdżowa z migdałami i miodem
- 80 g miodu,
- 2 jajka,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 40 g drożdży,
- szczypta soli,
- 100 g masła,
- 50 g rodzynków,
- 50 g migdałów,
- 500 g maki
Rodzynki zalewamy wodą aby napęczniały. Migdały siekamy. Drożdże, mleko, sól, miód,jajka mieszamy razem. Dodajemy przesianą makę. Wyrabiamy ciasto. Masło kroimy na kawałki i po trochu dodajemy do ciasta ciąge zagniatając. Odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyrabiamy jeszzce raz dodając rodzynki i migdały. Wkładamy do przyfotowaej formy i odstawiamy jeszcze raz na 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 minut.
Przepis dodał użytkownik Aniolywkuchni-blogkulinarny
Podziel się opinią
Komentarze