Babka czekoladowa z migdałami i orzechami
- Ciasto:
- • 250 g miękkiego masła
- • 200 g brązowego cukru
- • 20 g cukru wanilinowego Delecta
- • 1 szczypta soli
- • 4 jajka
- • 200 g mąki
- • 30 g mąki kukurydzianej
- • 30 g kakao
- • 3 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- • 4 łyżki mleka
- • 100 g posiekanych migdałów Bakalland
- • 50 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
- Polewa:
- • 1 tabliczka czekolady
- • 4 łyżki masła
- • Orzechy i migdały do dekoracji
1. Masło, cukier waniliowy, cukier puder i sól ucieramy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo jajka i całość mieszamy.2. Następnie dodajemy suche składniki przesiane przez sitko. Na koniec wlewamy mleko. Całość miksujemy.3. Na końcu siekamy migdały oraz część orzechów i dodajemy je do ciasta. Smarujemy formę o średnicy 20 cm tłuszczem i posypujemy odrobiną mąki.4. Ciasto najlepiej piec w temp. 180 stopni 40-50 minut. Ostudzone ciasto dobrze jest polać przygotowaną polewą (masło roztopić w garnuszku, dodać pokruszoną czekoladę) i posypać posiekaną resztą migdałów i orzechów.
Przepis dodał użytkownik Joanna
Podziel się opinią
Komentarze