Babka cytrynowa
- CIASTO
- 25 dag mąki
- 25 dag cukru
- 25 dag margaryny (może być Kasia)
- 4 duże jajka
- 1 duża cytryna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- LUKIER
- 7/8 szklanki cukru pudru
- 1/2 cytryny
Ciasto: ?Żółtka utrzeć do białości z margaryną i cukrem. Gdy masa będzie puszysta, dodać całą cytrynę (sparzoną i wyszorowaną) startą na tarce. Następnie ubić na sztywno pianę z białek i dodać do masy. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. ? LUKIER: Z cukru pudru i soku z cytryny przygotować lukier. Lukrować ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika. ? Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C. ?
Przepis dodał użytkownik reksio740
Podziel się opinią
Komentarze